Generelt om Vitamin A

Hudens viktigste næringskilde er vitamin A, som vi får gjennom maten.
Egentlig er det effekten av A-vitaminsyre man er på jakt etter, for å kunne korrigere solskadet og aldrende hud. Det er kun A-vitaminsyre som har denne virkningen på huden.

Ulemper med A-vitaminsyre er imidlertid at huden som oftest reagerer kraftig med rødhet, kløe og flassing. Dette kan skje gjentatte ganger og ikke bare ved oppstart av behandlingen. Bruker vi derimot vitamin A, som omdannes til A-vitaminsyre når den penetrerer dermis (det mellomste hudlaget), er slike reaksjoner uvanlig.

En annen ulempe med A-vitaminsyre er at den ikke kan lagres i kroppen. Vitamin A derimot, lagres i vevet der den omdannes til A-vitaminsyre, og kan dermed forsere cellene med næringsstoffet over tid.

Det er vitenskapelig dokumentert at A-vitaminsyre reverserer solskadet hud, dvs. at den kan tilbakestille huden til den tilstanden den hadde før solskadene oppsto. Dette skjer ved at A-vitaminsyre trenger inn til cellekjernen og reparerer det DNA (hudcellens arvestoff), som er blitt skadet, og dermed får cellene til å fungere normalt igjen.

For å oppnå maksimal effekt av vitamin A må den anvendes over lang tid, egentlig handler det om livslang bruk om du vil holde huden sunn og frisk. De første synlige effektene er at fuktighetsbalansen gjenopprettes. Denne effekten kommer allerede etter 2 – 3 uker. Etter ytterligere noe tid begynner effekten å merkes ved at hudflaten blir jevnere, samt en reduksjon av rynker og linjer.

Vitamin A er et sikkert produkt som er blitt benyttet i over 40 år, og få produkter er så veldokumenterte som vitamin A.

Medisinsk vitenskapelig dokumentasjon

Få, eller til og med ingen, produkter innen den kosmetiske medisinen er så veldokumenterte som A-vitaminsyre.

Om du vil fordype deg om effekter og sikkerhet ved behandling med A-vitaminsyre, anbefaler vi: “PubMed”, som er “United States National Library of Medicine”, med adressen: www.pubmed.gov

Vil du lese mer om sammenligningen mellom A-vitaminsyre og vitamin A, anbefaler vi artikkelen:

“Topical Retinol and Retinaldehyde in cosmetics as alternatives to Retinoic Acid: Evidence and Efficacy” av Helen Edwards, publisert i: “Retinoids & Lipid-Soluble Vitamins in Clinical Practice”, 2001, 17 (4), 98-102

Related Images: